SPAR 30% PÅ T-SHIRTS & SHORTS - KLIK HER

0,00 DKK
0

Din indkøbskurv er tom.

Search

Vaskeguide

vaskeguide

Vinterjakker

Hvis du passer og plejer vinterjakken efter alle kunstens regler, har dit barn gavn af den i lang tid og gensalgsværdien er stor.
 

Vask og tørring

Når vinterjakken trænger til at blive vasket, skal du altid læse producentens vaskeanvisningen. Der kan være nogle helt særlige anvisninger, du skal følge for at bevare funktionaliteten og garantien.

Men men… vi vil alligevel vove pelsen og komme med nogle generelle råd om vask og tørring af vinterjakker.

 • Vask så lidt som muligt. Det slider på vinterjakken at vaske meget.
 • Vend vinterjakken på vrangen og lyn lynlåsen før vask. Lynlåse, knapper og reflekser slides mindre på den måde.
 • Brug flydende vaskemiddel. Vaskepulver har tendens til at sætte sig i stoffet, og gøre det mindre åndbart.
 • Du kan vedligeholde den imprægnerende effekt, hvis du jævnligt bruger vaskemiddel med imprægnering.
 • Enkelte brands anbefaler, at man tørretumbler overtøjet ved svag varme efter imprægnering, da dette vil fordele imprægneringen bedre.
 • Undlad skyllemiddel, da det forringer stoffets kvalitet.
 • Er vinterjakken lavet i polyester, har den ikke godt af at komme i tørretumbler eller tørreskab. Lufttørring slider mindre på stoffet.
 • Undgå at hænge vinterjakken til tørre i stærk sol - solen kan blege og mørne stoffet.

. . . . .

Dunjakker og dunveste skal have særbehandling...

Når det gælder tørring af vinterjakker i dun, skal du være vågen! En lækker og fluffy dunjakke kan hurtig blive flad, kedelig og ildelugtende, hvis den vaskes og tørres forkert.

Her kommer en række generelle råd om, hvordan du skal vaske og tørre dunjakker. !! Men husk altid at tjekke om producenter har skrevet særlige anvisninger til netop din dunjakke !!
 

 • Vask din dunjakke på et skåne- eller uldprogram. Mere vand og færre tromlebevægelser er godt for dunen.
 • Brug vaskemiddel beregnet til dun, uld eller silke. Almindeligt vaskemiddel har enzymer, der affedter dunene og nedsætter isoleringsevnen.
 • Brug aldrig skyllemiddel. Skyllemiddel lægger sig som en hinde om dunene, så de ikke kan blive ordentligt ‘fluffy’, når jakken/vesten senere skal tørretumbles.
 • Dunjakker/veste har bedst af at blive tørret i en tørretumbler, sammen med 2-3 tennisbolde. Boldene vil banke dunene op, og gøre dem ‘fluffy” og fyldige igen. 
 • Temperaturen skal være omkring 60 grader, og tørretiden er typisk 2-3 timer. Det tager lang tid at tørre dun ordentligt. Derfor skal du fortsætte tørringen længe efter, du egentlig synes, din dunjakke/vest føles tør. Selvom jakken/vesten føles tør på ydersiden, kan den godt være fugtig indeni. Hvis dunene ikke bliver ordentlig tørre, kan den mugne og lugte grimt.
 • Ved en dunvest, skal temperaturen være omkring 30 grader, og tørretiden er typisk 2-3 timer. Det tager lang tid at tørre dun ordentligt. Derfor skal du fortsætte tørringen længe efter, du egentlig synes, din dunjakke føles tør. Selvom jakken føles tør på ydersiden, kan det godt være fugtig indeni. Hvis dunene ikke bliver ordentlig tørre, kan de mugne og lugte grimt.

 

. . . . .

Vedligeholdelse af flyverdragten

Flyverdragter har det med at blive beskidt, og skal derfor nemt kunne vaskes. Mange institutioner kræver desuden, at den kan gå i tørreskab, da den ofte bliver våd i løbet af dagen. Som alternativ kan du vælge at købe to flyverdragter, som du kan skifte mellem.

 

Vask

Når flyverdragten trænger til at blive vasket, skal du altid læse producentens vaskeanvisningen. Der kan være nogle helt særlige anvisninger, du skal følge for at bevare funktionaliteten og garantien.

NB. husk at tage “pelskanter” af inden du vasker, de bliver sjældent sig selv igen efter en tur i vaskemaskinen.

Vi vil gerne give dig et par generelle råd om vask af flyverdragter med på vejen.
 

 • Vask så lidt som muligt. Det slider på flyverdragten at blive vasket.
 • Vend flyverdragten på vrangen og lyn lynlåsen før vask. Lynlåse, knapper og reflekser slides mindre på den måde.
 • Brug flydende vaskemiddel. Vaskepulver har tendens til at sætte sig i stoffet, og gøre det mindre åndbart.
 • Du kan vedligeholde den imprægnerende effekt, ved jævnligt at bruge vaskemiddel med imprægnering.
 • Undlad skyllemiddel, da det forringer stoffets kvalitet.


Tørring

Med de våde vintre vi har i Danmark, er det en god idé at vælge en flyverdragt, der kan tåle at komme i tørreskab eller blive tørretumblet.

Det er vigtigt, at du læser producentens anvisninger om hvordan du kan tørre flyverdragten.

Vi vil gerne give dig et par generelle råd om tørring af flyverdragter med på vejen.

 • Lufttørring slider du mindre på stoffet. Hæng flyverdragten op i benene, straks efter vaskemaskinen er færdig.
 • Undgå at hænge flyverdragten til tørre i stærk sol - solen kan blege og mørne stoffet.
 • Enkelte brands anbefaler, at man tørretumbler overtøjet ved svag varme efter imprægnering, da dette vil fordele imprægneringen bedre.
 • Tørretumbler du en flyverdragt, der ikke kan tåle det, mister den sin vandtæthed, da den vandafvisende membran bliver ødelagt.

 

. . . . .

​Regntøj

 • Prøv altid at fjerne snavset med en fugtig klud eller spule regntøjet i brusekabinen, inden du lægger det i vaskemaskinen.
 • Maskinvask så lidt som muligt - det slider på regntøjet.
 • Vend regntøjet på vrangen og lyn lynlåsen før vask - mindre slid på knapper, reflekser mv.
 • Brug flydende vaskemiddel - vaskepulver kan sætte sig i stoffet og gøre det mindre åndbart.
 • Til regnsæt i polyester anbefaler vi, at du bruger vaskemiddel med imprægnerende effekt ved hver 2-3 vask - så vedligeholdes/genskabes den imprægnerende effekt.
 • Undgå skyllemiddel - det forringer regntøjets kvalitet.
 • Undlad tørring i tørretumbler eller tørreskab - det forringer også regntøjets kvalitet.
 • Lad regntøjet lufttørre - så holder det længere.
 • Hæng ikke regntøjet til tørre i stærk sol - solen bleger og mørner regntøjet

. . . . .

Pleje af strik

Uld har rent faktisk en selvrensende effekt, og derfor kan du faktisk ofte nøjes med at lufte uldvarer. Hvis du fx vasker dit barns uldcardigan, skal du bruge et mildt vaskemiddel, som er beregnet til uld. Du kan også håndvaske cardiganen forsigtigt i lunkent vand (30-35 grader), og derefter skylle grundigt. Du skal undgå at vride eller gnubbe, det trækker uldcardiganen ud af form. Alternativet til dette er, at du vasker dit uldtøj på et uld- eller håndvaskeprogram i maskinen. Husk på, at strik kun må centrifugeres ved lave omdrejninger, og det må derfor aldrig tørretumbles.

Hvis vaskeanvisningerne på uldtøjet siger, at det skal ”tørres liggende”, skal tøjet lægges fladt og tørres liggende. På den måde holder tøjet sin form.  Du kan også lægge din uldtøjet på et håndklæde, som vil suge vandet ud af strikken.

Hvis du stryger dit tøj af uld, bør du lægge et klæde mellem strygejernet og tøjet, og husk, at du skal stryge ved den laveste varme.

 

Fjern fnuller

Strik har det med at blive blød og fyldig efter vask. Og ofte opdager vi små fnuller-kugler på vores barns tøj. Ofte ser du fnuller, der hvor tøjet er bliver slidt mest. Du kan fjerne fnulleret forsigtigt en for en.
 

Opbevaring af strik

Det bedste du kan gøre for at holde din strik flot er at lade den ligge fladt og væk fra solen. Det kan også være en dårlig idé at hænge dit barns strik på en bøjle, da det kan strække i den, og derfor ødelægge formen. 

. . . . .

Pleje af silke

Har dit barn noget tøj af silke, skal du være vågen. Silke er nemlig et meget sart materiale, som man skal behandle forsigtigt og med omtanke. Vask ved et finvaskemiddel, og husk at du ikke må strække i tøjet, når det er vådt. 

. . . . .

Bodystocking, heldragt, sommerdragt, kjole, bluse, t-shirt og skjorte

 • Det er vigtigt, at du vasker tøjet, inden du tager den i brug, så evt. overskydende farve vaskes ud. Er det noget meget farverigt tøj, kan du med fordel, lægge den i blød i koldt eddikevand, inden du vasker det - så holder farven bedre.
 • Vask tøjet med vrangen ud, så holder det sig pænt længere. Det gælder især tøj med farvede trykknapper, hvor vaskemaskinens tromble slider hård på knapperne.
 • Forvent altid at tøjet vil krybe en smule. Det kryber naturligvis endnu mere efter en tur i tørretumbleren.
 • For at undgå krøllet tøj, kan du med fordel centrifugere med få omdrejninger 700 eller 900 og hænge tøjet op med det samme.
 • De faste bomuldsstoffer kan godt virke stive, men de bliver blødere efter vask, evt. med lidt skyllemiddel i.
 • HUSK! Altid at læse vaskeanvisningen fra producenten inden du starter vaskemaskinen. Der kan være særlige hensyn, du skal tage, for at tøjet holder sig pænt.

. . . . .

Sådan vedligeholder du termotøjet

Som hovedregel skal du vaske så lidt som muligt. Både for at skåne miljøet og for at forlænge levetiden på termotøjet. Er det kun lidt beskidt, kan du tørre det af med en fugtig klud, og hænge det til tørre i brusekabinen.

De fleste termosæt kan vaskes på 30 eller 40 grader gerne på en skånevask. Husk at vende termotøjet på vrangen og lyne lynlåsen, så slider du det mindst muligt.

Du må gerne spare på vaskemidlet, da det kan sætte sig i stoffet og gøre det fladt og hårdt. Undgå skyllemiddel, når du vasker termotøj. Skyllemiddel nedbryder den overfladebehandling der giver termotøjet de vandafvisende og temperaturregulerende evner.

Tørretumbler og varmeskab skal du kun bruge, når det er strengt nødvendigt. Den tørremetode slider hårdt på termotøjet. Det er mere skånsomt at hænge termotøjet til tørre.

HUSK! Ovenstående er generelle retningsliner, læs vaskeanvisningen i dit termosæt, så du ved hvordan det skal vaskes og tørres.

. . . . .

Vask af overgangsjakken

30-40 grader er den temperatur, de fleste overgangsjakker kan vaskes på. Men tjek altid vaskeanvisningen i jakken, for at være på den sikre side.

Vaskepulver kan have en tendens til at sætte sig i stoffet og gøre det mindre åndbart. Derfor anbefaler vi, at du bruger flydende vaskemiddel.

Vender du overgangsjakken på vrangen og lyner lynlåsen inden du starter vaskemaskinen, bliver den mindre slidt og holder sig pænere længere.

Tørring

Når du skal tørre overgangsjakken, har den bedst af at blive hængt til tørre. Skal det gå lidt hurtigere, kan du tørretumble ved lav varme.

Tag den ud af tørretumbleren, når den stadig er lidt fugtig, og lad den lufttørre ved stuetemperatur - så undgår du, at den bliver krøllet og stiv i stoffet.

Her gælder det også, at du skal tjekke tørreanvisningerne i jakken for at være på den sikre side.

. . . . .

Vask og imprægnering af softshells

De fleste softshells kan vaskes på 30 eller 40 grader. For at være på den sikre side, anbefaler vi, at du læser vaskeanvisning.

En softshell holder sig pænere, og bliver mindre slidt, hvis du vender den på vrangen og lyner lynlåsen, inden du starter vaskemaskinen.

Du kan med fordel bruge flydende vaskemiddel til teknisk beklædning.

Når vandet ikke perler af på overfladen mere, er det tid til at imprægnere. Imprægnering kan udføres på mange måder. De mest populære er i vaskemaskinen eller med spray.

Hvis du vælger vaskemaskinen, er det bedst at vaske på et  ”skåneprogram” med lav temperatur, og så lidt centrifugering som muligt.

Hvis du synes, det er nemmere at imprægnere med spray, er det vigtigt at påføre imprægneringen i den afstand, der står på spraydåsen - og altid udenfor. Spray et ensartet lag på og ikke for meget af gangen. Hellere to-tre tynde lag, end ét tykt lag.

Du kan sagtens vaske din softshell uden at imprægnere den efter vask. Tip! Vask din softshell inden du imprægnere, på den måde vaskes snavset ud af stoffet, så det ikke blokerer for åndbarheden.

. . . . .

Råd omkring vask af gymnastiktøj

 • Inden gymnastiktøjet skal bruges. kan du skylle det op i koldt vand blandet med en skvæt eddike. Så holder farverne bedre.
 • Såfremt der er tryk på gymnastiktøjet, skal det altid vaskes på vrangen for at undgå ødelagte tryk.
 • Tøj, der skal opsuge fugt, må aldrig få skyllemiddel.
 • Vask alene i koldt vand med flydende vaskemiddel - dette skal IKKE overdoseres!

 

. . . . .

SIDST SETE VARER
FAVORITTER

Vis alle (

)

Gratis fragt i DK ved køb over 499,-
 

Skriv til os

Vi besvarer mails
Indenfor max 24 timer
på hverdage.
 

Ring til os

Vi hjælper dig på telefon
(45) 87 800 406
 

Åbningstider

 • Mandag - Fredag: 8.00-16.00